Loading

wait a moment

Je auto verzekeren, waar aandacht aan besteden?

Onze auto verzekeren, het is iets wat we allemaal moeten doen. De autoverzekering is één van de weinige verzekeringen die in Nederland bij wet verplicht zijn. Betekent dit dat je voor jouw auto een zeer dure allriskverzekering moet afsluiten? Natuurlijk niet. Het is namelijk zo dat de wettelijke verplichting voor het verzekeren van gemotoriseerde voertuigen in Nederland uitsluitend geldt voor de zogenaamde WA-verzekering. Deze verzekering is vrij voordelig waardoor ze voor elke eigenaar van een auto eigenlijk financieel wel behoorlijk toegankelijk is. Dit gezegd hebbende is het best mogelijk dat deze verzekering voor jou niet voldoende is. Doe jij bijvoorbeeld op jaarbasis heel wat kilometers waardoor je wellicht met meer risico wordt geconfronteerd? Dan is het mogelijks interessant om te kijken in de richting van een meer uitgebreide autoverzekering.

1.) Hoeveel budget heb je beschikbaar om je auto te verzekeren?

Het eerste waar je bij een auto verzekeren rekening mee dient te houden is natuurlijk het budget dat je daarvoor beschikbaar hebt. Dit is een belangrijk aandachtspunt omwille van verschillende redenen. Concreet moet je op dit vlak namelijk rekening houden met het feit dat:

 1. Het beschikbare budget bepalend is voor het type autoverzekering die je kan afsluiten;
 2. De verzekeringspremie op periodieke basis en dus niet één keer moet worden betaald;
 3. Je met een bepaalde ondergrens zit afhankelijk van de configuratie van je auto;

Veel mensen kiezen ervoor om een dure, luxe auto te kopen zonder dat ze daarbij stil blijven staan bij de prijs die de verzekering hun gaat kosten. Nochtans is dat echt een belangrijk aandachtspunt. Het gebeurt immers niet zelden dat een autoverzekering veel te duur uitvalt waardoor de eigenaar van de auto moeite heeft om de premie te kunnen betalen. Sta hier dus zeker bij stil. Een auto verzekeren brengt behoorlijk wat kosten met zich mee die je toch voor een lange periode zal moeten kunnen dragen. Even een vergelijking laten uitvoeren voordat je overgaat tot het kopen van een bepaalde auto is dus altijd een goed idee.

2.) Op welke manier je auto verzekeren?

Heb je voor jezelf bepaald welk budget je voorhanden hebt voor het verzekeren van je auto? Dan kan je rekening houdende met dat budget meteen ook bepalen voor welk type autoverzekering je gaat kiezen. Je auto verzekeren is immers in de praktijk op tal van verschillende manieren mogelijk. Eigenlijk zijn er drie mogelijkheden waar we een onderscheid tussen maken, namelijk:

 1. De WA-verzekering;
 2. De beperkt cascoverzekering;
 3. De volledige cascoverzekering;

Je auto verzekeren door middel van de WA-verzekering is de meest voordelige keuze die er kan worden gemaakt. De reden waarom lang niet iedereen dan zomaar blind voor deze optie kiest heeft vooral te maken met het feit dat je, je op deze manier alleen maar laat verzekeren voor schade die wordt aangebracht ten opzichte van derden. Welke schade jouw voertuig dus met andere woorden ook mag oplopen, je zal altijd zelf moeten instaan voor de volledige herstelkost.

De beperkt cascoverzekering is alvast een meer uitgebreide autoverzekering. Bij dit type van autoverzekering is er sprake van de WA-dekking aangevuld met verschillende vormen van schade aan de eigen auto. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende:

 • Brandschade of schade als gevolg van een explosie;
 • Schade als gevolg van natuurgeweld;
 • Financiële schade door diefstal van het voertuig;
 • Schade als gevolg van een aanrijding met een dier;
 • Glasschade waaronder ook een sterretje in de voorruit;

Wat mist er dan uiteindelijk nog in het bovenstaande overzicht? Uiteraard de schade die je zelf aan je voertuig hebt veroorzaakt. Deze schade wordt niet gedekt door de beperkt cascoverzekering. Daarvoor ben je dan ook verplicht om een allrisk autoverzekering af te sluiten.

Waarin schuilt de meerwaarde van de (dure) allrisk?

We hoeven het niet onder stoelen of banken te steken, de allrisk autoverzekering is een dure verzekering. Dat heeft uiteraard voornamelijk te maken met het feit dat er zoveel verschillende vormen van schade door worden gedekt. Niet alleen de reeds aangehaalde schade uit de WA- en de beperkt cascoverzekeringen worden gedekt. Dat geldt eveneens voor de eigen schade die aan het voertuig wordt aangericht. Ga je, je auto verzekeren door middel van een allrisk? Dan zal je kunnen vaststellen dat je bijvoorbeeld ook bent gedekt wanneer je bij het achteruitrijden een paaltje raakt. De allriskverzekering mag dan een dure verzekering zijn, ze creëert wel heel wat meerwaarde. Deze meerwaarde geldt in het bijzonder voor:

 1. Mensen die een nieuwe, zeer dure auto hebben gekocht;
 2. Mensen die erg veel kilometers afleggen per jaar en daardoor veel risico lopen;

Bedenk jezelf dus altijd of de dure allrisk afsluiten voor jou wel of niet een meerwaarde met zich meebrengt. Voor mensen die bijvoorbeeld nauwelijks kilometers afleggen is dat waarschijnlijk niet het geval. Ook wanneer je een voordelige of een te oude wagen hebt aangekocht kan een volledige cascoverzekering te veel van het goede zijn. Die afweging moet je dus echter zelf als verzekeringnemer maken.

3.) Van welk eigen risico is er sprake bij je auto verzekeren?

Bij een auto verzekeren zal je te allen tijde aandacht moeten besteden aan het eigen risico waarvan sprake is. Het standaard eigen risico is er één die ergens rond het gemiddelde licht. Verzekeraars trachten op dit vlak dan ook voornamelijk om de kerk in het midden te houden. Op deze manier kan je rekenen op een gemiddelde verzekeringspremie gecombineerd met een betaalbare eigen bijdrage wanneer er sprake is van een schadegeval. Toch hebben veel mensen veel liever dat de periodieke verzekeringspremie voornamelijk kan worden gedrukt. Ook dat is natuurlijk een mogelijkheid.

Om bovenstaande op de meest optimale wijze gerealiseerd te krijgen is het belangrijk om je even te verdiepen in de mogelijkheden waarover je beschikt met je eigen risico. Door deze perfect af te stemmen op jouw persoonlijke voorkeur zal je namelijk kunnen vaststellen dat je de verzekeringspremie die je moet betalen voor jouw auto altijd zoveel mogelijk binnen de perken kan houden. Ook het eigen risico is dus beslist een belangrijk aandachtspunt bij een auto verzekeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *