Loading

wait a moment

Nascholing voor de code 95: zo leer je daarvoor

auto

De code 95 is een aantekening op je rijbewijs die veel vrachtwagenchauffeurs nodig hebben. Je kunt deze code halen door een speciaal examen te volgen. Je hebt code 95 nodig als je in Europa rijdt met je vrachtwagen of uit Europa komt en vrachtwagenchauffeur bent. Dat geldt voor zowat iedereen die je kent op de vrachtwagen dus. Daarom zijn er veel hulpmiddelen voor de nascholing voor code 95.

Hoe behaal je code 95?

Code 95 bestaat uit een praktijktoets. In tegenstelling tot wat je gewend bent van het reguliere rijbewijs, hoef je voor de code 95 niet zowel praktijk en theorie af te leggen. Het bestaat uit een bijschrijving op het rijbewijs en is vaak dus alleen een deel theorie. De code 95 is een Europese regel om ervoor te zorgen dat alle chauffeurs binnen de EU veilig de weg op gaan en de juiste kennis hebben. Rijden in een vrachtwagen of ander groot voertuig is namelijk even iets anders dan rijden in een personenauto. De juiste kennis en vaardigheden zijn zeer belangrijk.

nascholing code 95

Geldigheid van code 95

De code 95 is niet een aantekening die je eenmaal haalt en die voor altijd geldig is. Voor de code 95 moet je elke 5 jaar opnieuw een examen afleggen. Het is geen gegeven dat dit altijd theorie of altijd praktijk is. Dat hangt af van wat er relevant is op het moment van nascholing en wat je eventueel gemist hebt in de kennis die is ontwikkeld in de afgelopen 5 jaar. Wees alert want het is jouw taak om te onthouden wanneer je die nascholing nodig hebt.

Online geregeld

Nascholing voor code 95 wordt in de meeste gevallen geregeld door je werkgever. Hij of zij heeft immers nodig dat jij je code 95 haalt om je werk uit te voeren. De manier waarom je dit haalt, kun je soms kiezen. Vaker is het echter zo dat de werkgever een vorm van nascholing kiest en dat jij alleen nog bij CBR je eigen examen moet plannen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *