Loading

wait a moment

Roestomvormer: helpt je geheid van roest af

Roest is een natuurlijk proces, maar is daarom niet minder lelijk. Stop roest met roestomvormer en voorkom allerlei moeilijke, mechanische reinigingen. Roestomvormer is veelal een mengsel van verschillende vloeistoffen, dat ervoor zorgt dat roest middels chemische omzettingen omgezet wordt in een stabiele ijzerverbinding. Roestomvormers helpen kortom met de bestrijding van roest, maar het middel heeft ook een tweede functie. Het heeft namelijk ook een conserverende werking, wat verdere roestvorming helpt te voorkomen. 

Waarvoor gebruik je omvormers?

Dat roestomvormers nuttig in het huishouden zijn, dat is uit de inleiding duidelijk geworden, maar waarvoor gebruik je het mengsel nu vooral? Simpel gezegd wordt een roestomvormer overal toegepast, waar ijzeren of stalen onderdelen gebruikt worden die in de loop der tijd kunnen gaan roesten. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen van je fiets, auto of motor, maar ook zaken als kindersteppen, sleeën, longboards, tuingereedschappen, gietijzeren tuinhekken, schepen en bouwmachines. Roestomvormer is makkelijk aan te brengen op de roest en direct na droging kun je de plekken voorbehandelen, verven of vullen. Hierdoor bespaart werken met omvormers je ook ontzettend veel tijd. 

De werking in een notendop

IJzer en staal zijn onderhevig aan water, zuurstof en zuren. De metalen beschermen zich tegen deze stoffen door een oxiderend laagje te ontwikkelen, wat bekend staat onder de naam roest. Wanneer dit laagje niet vroegtijdig behandeld wordt, zal er steeds meer zuurstof door het poreuze oppervlakte dringen, dat nu ook vocht zal vasthouden. Deze factoren bevorderen nog meer roestvorming. Roestomvormer heeft niet als functie deze roestplekken terug te toveren in glanzend metaal, maar ze creëren wel een doffe donkere ijzer samenstelling, die vervolgens weer opgeschuurd, gevuld en geverfd kan worden. 

Waaruit bestaan omvormers?

Een omvormer is een mengsel van meerdere vloeistoffen. De actieve ingrediënten in dit mengsel zijn veelal fosforzuur en fosfaten. Deze stoffen zetten de ijzeroxide in roest om in ijzersulfaat. Dit zorgt voor een stevige laag, die je verder kunt bewerken tot het gewenste resultaat. Naast de fosfaten en het fosforzuur zijn er nog diverse hulpmiddelen en additieven in roestomvormers gedaan, die dit chemische proces ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan zaken als reactieversnellers, ontvetters en verdikkingsmiddelen. Veel omvormers worden daarnaast gemixt met lak of primer.

Verschillende soorten van omvormers

Roestomvormers worden kun je in meerdere uitvoeringen bij oliesmeermiddelen.nl kopen. Je hebt de spray, waardoor je roestplekken op moeilijk bereikbare plekken ook kunt behandelen. De spray is dientengevolge uitermate geschikt om holtes in je voertuigen te bewerken. Er zijn meestal meerdere spuitlagen nodig om een plek goed te behandelen. Roestomvormers krijg je ook in een gelachtige uitvoering. Verticale oppervlakken kunnen het best behandeld worden met gel, omdat de stroperige staat van het mengsel voorkomt dat het zal druipen. Grote oppervlaktes kunnen met de gels goed bewerkt worden. Als laatste vind je omvormers in vloeibare vorm. Deze vorm is het populairst, omdat grote oppervlaktes bestreken kunnen worden en vloeistoffen een goed kruip vermogen hebben. 

Roestomvormers met primer

Omvormers heb je met of zonder primer. Gebruik je een omvormers zonder primer, dan zul je naderhand het oppervlakte nogmaals moeten bewerken met een grondlaag voordat je kunt verven. Als een primer in je roestomvormer zit, wordt deze stap overgeslagen. De belichtingstijd wordt hierdoor wel verlengd en de toegevoegde primer is overwegend zwart. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *